Kylän toteutuneita tapahtumia

Tälle sivulle kokoamme muistoja kylän tapahtumista vuosien varrelta.

  1. Vuosi 2013: Wanhat traktorit laitumella

Kyläfestari vailla vertaa

Viuruniemen rakkaat, perinteiset traktorit, isännät, emännät, lapset ja muut väki kokoontui Kervilän pellolle 29.6.2013 monen yhdistyksen, organisaation ja Outokummun kaupungin yhteisponnistuksena. Tälle sivulle on koottu tietoa, kuvia ja videoita traktoreista. Sivua täydennetään vuosien varrella. Suunnitteilla on myös kuvakirja kylän traktoreista. Tapahtumassa olivat mukana mm. seuraavat traktorit ja omistajat:

Paavo Piiparinen MF 35 -64
Piiparilaan 2. traktoriksi v. 1979. Pieni ja kevyt, mutta uponnut silti suohonkin. Vain kesäkäytössä (toisessa talon traktorissa on ohjaamo) mm. haraus- ja niittotöissä, apulannan levityksessä ym.

Perttu Malinen DT-14 -58
Kevättalvella 1958 tuli ajamalla Joensuusta, lapset olivat pihalla vastassa. Hevostyökoneet sovitettiin uuteen traktoriin ja syksyksi saatiin yksisiipinen aura. Traktoria on käytetty peltotöihin ja puunajoon. Käynnistys startista, ensin pyöritettiin bensalla ja sitten käännettiin dieselille, myöhemmin bensa korvattiin eetterillä imusarassa. Huippunopeus 20 km/h, kilpailtiin mm. maidon viennissä Lautalan Juhon kanssa. Siivapyörän avulla tehtiin myös puintihommia kylällä, puimakone oli hevosvetoinen ja pyörityksen hoiti DT. Toivo Malinen asensi varaosaksi Skodan simpukan, sakot tuli kerran huonokuntoisista valoista. Samaan aikaan kylälle tuli useita traktoreita: Lautala – harmaa MF, Kaksola Valmet 20, Kervilä David Brown. DT korvautui v. 1964 Ollilaan tulleella MF 65:lla.

Juha Hirvonen MF 135 -69
Ostettu Autiolaan käytettynä Hankkijan kaarihallista 70-luvulla. Hinta oli 14 700 markkaa. Heti alkuun kevyt koneremontti, vekki konepellossa on muisto mullanajosta Malilan rantatielle, jossa otettiin lähikosketus suureen kuuseen.

Tatu Kervinen David Brown 990 -64
Kervilään uutena v. 1965, hinta 10 500 markkaa sisältäen ketjut, kopin ja siivapyörän. Ajettu talvisin mm. hiekkaa omille ja naapurin pelloille. Siivapyörää tarvittiin puimakoneen, pärehöylän ja kenttäsirkkelin pyörittämiseen. Ulla Kervinen onnistui nuorena tyttönä nykäisemään traktorilla niin, että lannanluojat kaatuivat lantaläjään.

Paavo Räsänen  MF 35
Traktori korvasi Reino Räsäsen hevosen v. 1974, ostettu Joensuun Hankkijalta ja tuotiin ajamalla Viuruniemeen. Ajettu mm. puita reen kanssa talvisin ja peltotöitä.

Jaakko Kaksonen (muut kuljettajat: Jussi Kaksonen, Varpu Kaksonen)
1. MF 165 -65
Hankittu v. 2012 Polvijärveltä, maataloustöissä.
2. MF 135 -64
Kaksolan tilalla vuodesta 2004, saatu Tuusniemeltä. Pelto- ja puutarhatöissä.
3. Fordson Super Dexta -63.
Tämä Kaksolan tilan traktori on kuvattu tapahtumakutsussa, missä Jaakko Kaksonen ajaa sitä nuorena poikana, tulitikkulaatikon etiketissä puikoissa on velipoika Jussi.

Toivo Malinen Valmet 361D -63
Traktori on ostettu Orimattilasta 25-30 ha tilalta. Mäntsälässä sillä tehtiin pihatöitä ja Jaakko Kaksonen osti sen Kaksolaan, mutta kaupat tehtiin takaisin ja nyt traktori on monipuolisissa mökkihommissa.

Tapio Malinen MF 135 -66
Ostettu 70-luvulla, vaihdossa meni Valmet 361. Traktori kulkee kovaa ja siinä on ”Multipower” -vaihde.

Toivo Malinen Nuffield Universal Three -63
Toivo osti Janakkalasta traktorin, jolla edellinen omistaja teki tilan kaikki työt. Traktori korvasi Valmetin, joka oli viety Kaksolaan. Nuffi oli hyvä rankametsässä, koska siinä on suuri maavara. Nyt ei vaihdelaatikon vuoksi ajokunnossa.

Marjatta Hakulinen Fordson Major -52 Tämä traktori oin tullut taloon Harmaansalosta.

Ari Junninen Valmet 361D -63
Traktori käynyt uimassa Höytiäisessä, edellinen omistaja asui Korpivaarassa. Käytetään nykyisin mm. perunan istutuksessa.

Juha Reijonen  Ford 5000 -65 + maamoottori
Ostettu 70-luvun lopulla, käytetty mm. auraukseen. Pelastui v. 2012 riihipalosta, kun omistaja laittoi vaihteen maasta käsin maaten.

Esko Junninen  Nuffield 1042
Haettu Vetelistä vuoden 2006 tienoilla huonokuntoisena. Männät saatiin liikkuvaksi, kun sopiva aine löytyi. Nykyinen tehtävä kuljettaa peräkärrissä porukkaa juhannuskokolle Maljasalmella.

Kylän Wanha Traktori ja yleisön suosikki 2013:

Ollilan DT 14 vuodelta 1958.

Wanhat Traktorit Laitumella oli riemukas kyläfestari Kervilän myllyriihellä 29.6.2013. Paikalle tuli yli 300 osallistujaa. Viuruniemen ja vierailevia traktoreita (Liperi, Polvijärvi, Maljasalmi) on parisenkymmentä esillä.  Viuruniemen traktorit kaivettiin pihoilta, pelloilta, latojen takaa ja suoraan töistä. Niitä esiteltiin, niillä ajettiin ja kisailtiin mm. kiihdytyskisassa, hitauskisassa ja rullaamiskisassa. Lisäksi tapahtumassa palkittiin yleisöäänestyksen voittanut suosikkitraktori. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esille kylän historiaan liittyviä vanhoja traktoreita ja kerätä niihin liittyvää tietoa talteen. Kyläyhdistyksen traktorityöryhmää veti Juha Hirvonen.

Tapahtuman kohokohtia oli, kun Perttu Malinen käynnisti Suomessa harvinaisen DT 14:n (kts. videot). Yleisö sai äänestää ”puhuttelevinta tai kauneinta” traktoria ja äänestyksen voitti juuri Ollilan tilan DT 14, joita valmisti Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa toiminut Harkova (v.1958). Traktorivanhus seppelöitiin vaahteranlehtiseppeleellä ja omistaja Perttu Malinen sai palkinnoksi ruuvimeisselisarjan. Viuruniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Saila Keronen kiitti kaikkia tapahtuman toteuttajia ja ennen kaikkea traktorien omistajia viestissään 30.6. kyläsivulla.

Koko perheen tapahtumassa oli monipuolinen ohjelma: Puuta Heinää -orkesteri huolehti musiikkipuolesta (Traktori-kappaleen sanat löytyvät heidän kotisivuiltaan), monenlaisia traktorikisailuja nähtiin, valittiin yleisön suosikkitraktori, Marttojen kahvio toimi täydellä teholla, lapsilla oli omia traktorikisoja, ajeluja ja piirustuskilpailu,  myytiin kyläyhdistyksen tuotteita ja Kaksolan marjatilan satoa, Pelastuslaitos piti sammutusnäytöksen, Taitobussissa sai askarrella,  ja paljon, paljon muuta.
Tapahtumasta oli mahdollista lähettää kaverille virallinen postikortti (iso tai pieni) traktorileimalla. Kyläyhdistys teetti myös tikkuaskeja traktorikuvin.