Kylä

 

Viuruniemen kylä
(62°37’0″P, 28°54’0″E )

sijaitsee Itä-Suomen läänissä Pohjois-Karjalan maakunnassa Outokummun kaupungissa n. 55 km Joensuusta länteen, 110 km Kuopiosta kaakkoon, 90 km Varkaudesta koilliseen ja 110 km Savonlinnasta Pohjoiseen. Viuruniemi on Outokummun kaupungin eteläisin, vesistörikas kylä Juojärven rannalla. Juojärvestä on merkintä jo 1500-luvun asiakirjoissa nimellä ”Jojärvi” ja järveä on kutsuttu myös nimellä ”Jukonen”. Rajanaapureita ovat Outokummun Myhkylä ja Liperin kylät, Leppilampi ja Korpivaara.

Vesirajaa Viuruniemellä on Outokummun Maljasalmen ja Heinäveden Sydänmaan ja Juojärven saarten kanssa. Viuruniemen vesialueen läheisyydessä sijaitsevat Valamon ja Lintulan luostarit sekä ainutlaatuinen Varistaipaleen kanava ja huvialusten suosima Heinäveden veneilyreitti. Nykyisin Heinäveden reitti on Saimaan alueen vesistön suosituin vesireitti. Sitä pitkin kulkee vuosittain noin 2200-2400 venettä ja 100 alusta. Osa näistä veneistä ja aluksista tulee myös Juojärven vesille ja Viuruniemeen, Pitkänlahden satamaan. Viuruniemen vesialueelta on myös yhteys maakunnan kuuluisaan tanssipaikkaan, Tuusniemen Hojo Hojoon. Juojärvi – Rikkajärvi – Kaavinjärvi -kartta (Valto Holopaisen lupa) Kansalaisen karttapaikan Viuruniemen kartta. Viuruniemen lähellä sijaitsee myös osittain luonnontilassa oleva Viurusuo (Kansalaisen karttapaikan Viurusuon kartta), jolla on oma mielenkiintoinen historiansa. Turvetta mm. suunniteltiin käytettäväksi Outokummun kaivoksen polttoaineena.

Viuruniemen kylä jakaantuu edelleen ainakin Pitkänlahden satama- ja virkistysalueeseen, Pohjoiskylän taajamaan, Pitkänniemen mökki- ja virkistysalueeseen, Salonkylän ja Apajalahden alueisiin.

Viuruniemi on ollut Wikipediassa vuodesta 2011.